Hoe kunnen we helpen?

Categorieën

Wat is een WordPress plugin?

WordPress plugins zijn kleine stukjes software die de functionaliteit van je WordPress site verder uitbreiden. Omdat elke WordPress gebruiker andere behoeftes en wensen heeft, zijn deze functionaliteiten niet in de kern van WordPress inbegrepen.

De meeste WordPress gebruikers hebben weinig of zelfs geen plugins nodig, anderen maken er veelvuldig gebruik van. Er is werkelijk overal een plugin voor te vinden: plugins die comment spam voorkomen, plugins waarmee je Google Maps in je WordPress website kunt integreren, rating systemen, social media plugins, SEO plugins, enzovoorts.

Wat is een WordPress plugin nu eigenlijk?

Een Plugin is een op zichzelf staand programma, code of script dat je kunt toevoegen aan de blog of website. Plugins worden over het algemeen gemaakt om de standaard functionaliteiten van de website uit te breiden. Plugins kunnen door iedereen gemaakt worden en zijn beschikbaar via de ‘Plugins’ module in het navigatiemenu, er zijn tienduizenden plugins te downloaden en daardoor is er voor elke wens wel een oplossing.

Waarom zijn er zoveel?

WordPress is een open source content management systeem en hierdoor is het voor elke ontwikkelaar mogelijk om gratis nieuwe functionaliteiten (plugins) te ontwikkelen op het systeem. Daarnaast is WordPress het populairste website programma en ook daardoor worden er constant enorm veel nieuwe plugins voor ontwikkeld. Dit is dan ook een van de redenen waarom bedrijven en grote organisaties steeds vaker kiezen voor WordPress, het is namelijk veel goedkoper om plugins te gebruiken die al ontwikkeld zijn, dan om zelf een functionaliteit te moeten laten ontwikkelen voor het eigen website platform.

Zijn premium plugins beter dan gratis plugins?

Er zijn tegenwoordig talloze gratis plugins verkrijgbaar voor WordPress. Dus waarom zou je dan geld uitgeven aan een premium plugin? Wel, er zijn bekende gratis plugins (zoals WooCommerce bijvoorbeeld!) die helemaal prima zijn en waarvoor zelfs geen beter premium alternatief is. Maar in sommige gevallen kan het de moeite waard zijn om in een premium plugin te investeren:

 • Premium plugins bieden vaak meer functionaliteiten. Als je denkt dat je deze nodig hebt, dan kan het een goede keus zijn.
 • Premium plugins bieden doorgaans meer veiligheid dan gratis plugins. Dat is belangrijk, zeker als het gaat om een functionaliteit waarbij bijvoorbeeld persoonlijke gegevens verwerkt moeten worden.
 • Ontwikkelaars van premium plugins moedigen hun gebruikers aan om feedback te geven op de thema’s die ze maken. Hierdoor kunnen ze eventuele bugs en veiligheidskwesties snel oplossen.
 • De premium versies aanschaft ben je verzekerd van een optimale ondersteuning. De ontwikkelaars bieden je de mogelijk om via e-mail, een ticket systeem of een support forum met hen in contact te komen als je ergens tegen aan loopt. Dit is een service die bij de meeste gratis plugins niet vanzelfsprekend is.

Waar moet ik op letten bij het uitzoeken van een nieuwe WordPress plugin?

Een nieuwe WordPress plugin moet ten eerste natuurlijk het gewenste doel vervullen. Maar voor sommige functionaliteiten zijn er heel veel verschillende plugins. Hoe weet je dan welke je moet kiezen? Om de kwaliteit hiervan te beoordelen, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

 1. Wanneer is de plugin voor het laatst geüpdatet?
  Is de plugin langer dan een jaar niet geüpdatet, zoek dan gewoon verder.
 2. Tot welke WordPress versie is de plugin getest?
  Als je een nieuwe plugin installeert, wil je natuurlijk wel zeker weten dat die plugin compatibel is met de WordPress versie die jij draait.
 3. Hoeveel actieve installaties zijn er?
  Het is altijd goed om wat ‘social proof’ te hebben dat de plugin inderdaad goed werkt.
 4. Hoe zijn de ratings?
  Een goede plugin heeft over het algemeen nooit een slechtere beoordeling dan gemiddeld 4.5 sterren.
 5. Zijn er overwegend positieve reviews?
  Door wat reviews door te lezen krijg je een goed beeld van eventuele kwesties op het gebied van betrouwbaarheid, veiligheid en gebruiksgemak.
 6. Wie is de ontwikkelaar?
  Onderaan de plugin pagina staat een link naar het ontwikkelaarsprofiel op WordPress. Hier kun je lezen wat voor ervaring de ontwikkelaar heeft, welke andere plugins diegene al gebouwd heeft en hoe deze beoordeeld zijn.
 7. Is de plugin responsive?
  Als je een gratis versie zoekt die je in staat stelt om een design element aan je site toe te voegen, moet je altijd controleren of de plugin responsive is.
 8. Biedt de ontwikkelaar ondersteuning?
  Hoewel er geen regel is die stelt dat een ontwikkelaar ondersteuning moet, is het wel iets dat we tegenwoordig allemaal verwachten.
 9. Is er documentatie beschikbaar?
  Denk aan screenshots, installatie instructies of een changelog. Hoe meer documentatie, hoe beter.
 10. Wat zegt Google?
  Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan kun je altijd even een dubbelcheck doen op Google.
Inhoud
Scroll naar boven