Responsive betekent dat een website zich automatisch aanpast aan het formaat van je beeldscherm. Zo ziet een website er zowel op een iPhone, iPad en desktop computer goed uit. Het idee van responsive webdesign is dus dat je op je telefoon of iPad niet horizontaal hoeft te scrollen.
Kenniscentrum
Een reactie is een bericht dat iemand kan achterlaten op een (blog-)bericht. Elk WordPress theme heeft een ingebouwd reactiesysteem, zodat bezoekers reacties kunnen achterlaten. Eén van de nadelen van het WordPress reactiesysteem is spam. Er bestaan scripts die automatisch reacties achterlaten die puur worden geplaatst om een backlink te verkrijgen. Je krijgt daardoor vaak grote lappen …
Open Source is een bijzondere term in de WordPress wereld. WordPress is open source: de broncode is (gratis) te downloaden. Je mag de broncode aanpassen zonder dat je hiervoor hoeft te betalen en de aangepaste versie mag je gebruiken. Iets dat men vaak denkt is dat open source betekent dat iets gratis is, maar dit …
Metadata zijn gegevens die de eigenschappen van bepaalde “data” beschrijven. Het is dus eigenlijk “data over data“. Een Word-bestand heeft bijvoorbeeld de metadata: Auteur Laatste bewerkingsdatum In dit geval zullen we het echter hebben over de metadata die van toepassing zijn op een webpagina. Deze metadata zijn meestal bedoeld om een website beter vindbaar te maken …
In WordPress heb je de mogelijkheid om menu’s aan te maken. Je vindt deze optie onder Weergave > Menu’s. Je kunt je menu vullen met (links naar) pagina’s, berichten, categorieën en aangepaste links. Wanneer je een menu aanmaakt kun je deze vervolgens koppelen aan een “Menu locatie” in WordPress, of deze bijvoorbeeld in een Widget …
Wil je op je WordPress-website gebruikmaken van afbeeldingen, dan krijg je te maken met de WordPress Mediabibliotheek (of in het Engels: Media library). De mediabibliotheek, te vinden in het WP-dashboard van je website onder Media, geeft een overzicht van alle mediabestanden die zijn geüpload; afbeeldingen (bijvoorbeeld .png, .jpg en .gif), documenten (zoals .pdf en .docx) …
Let’s Encrypt is een zogenaamde open certificate authority. Deze levert SSL-certificaten, gratis en geautomatiseerd. De achterliggende reden voor deze service is het streven naar een veiliger internet, met meer respect voor privacy. Op deze manier wordt een veiliger internet voor iedereen toegankelijk gemaakt, ook met een gratis SSL-certificaat.
Hosting (of webhosting) zorgt ervoor dat je bestanden op een webserver kunt plaatsen. Wanneer je hier een domeinnaam aan koppelt, heb je een website. Uiteraard kun je op je webserver ook WordPress installeren. Dit is een reeks bestanden die je koppelt aan een database.
Gravatar is een dienst van Automattic (het bedrijf achter WordPress). Gravatar staat voor “Globally Recognized Avatar” en is een gratis dienst waar je je mailadres kan koppelen aan een bepaalde avatar. Die avatar of foto komt dan naast je reacties op blogs te staan. Gravatar werd bedacht door Tom Preston-Werner, maar werd in 2007 overgenomen …
Google Analytics is een gratis tool van Google waarmee je onder andere kunt bijhouden hoe veel bezoekers op je website komen en welke pagina’s deze bezoekers bekijken. Je kunt Google Analytics gebruiken als je een Google account hebt (waarmee je ook op Gmail inlogt).
Een footer is de onderkant van een website. De bovenkant van een website noemen we de header. In de footer zie je op de meeste websites een copyright-vermelding (bijvoorbeeld ©(jaartal) – naam van website). Ook vind je in de footer (op veel websites) links naar minder belangrijke pagina’s, zoals de sitemap, cookies-pagina of de disclaimer.
De editor in WordPress is vrij eenvoudig. Je kunt tussenkoppen instellen, tekst uitlijnen, dikgedrukt maken, cursief maken en lijstjes maken. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als in een programma zoals Microsoft Word. Vanaf WordPress 5.0 wordt de Editor in WordPress vervangen door Gutenberg.
Een domeinnaam is een naam in het Domain Name System (DNS). Met dat systeem worden netwerken, computers en servers herkend. Een domeinnaam verwijst naar een computeradres dat uit nummers bestaat (IP-adres). Zo hoef je niet voor iedere website die je wilt bezoeken een IP-adres te onthouden, maar kun je gewoon de domeinnaam intoetsen. Een voorbeeld …
Het Dashboard in WordPress is de beginpagina van de omgeving waarin je je website beheert en aanpassingen kunt maken. Deze omgeving noemen we de admin-omgeving.
WordPress is een Content Management Systeem (CMS). Een CMS is bedoeld om het bijhouden van een website makkelijker te maken. Veel grote bedrijven gebruiken Content Management Systemen. WordPress begon ooit als bloggingplatform, maar is uitgegroeid tot een volwaardig Content Management Systeem. Steeds meer grote bedrijven kiezen dan ook voor WordPress.
Een WordPress Child theme is een WordPress-thema dat alle functionaliteiten van het bovenliggende thema (parent theme) overneemt. Een child theme geeft je de mogelijkheid om bepaalde zaken aan te passen aan het parent theme zonder dat je het parent theme hoeft aan te passen. Het gebruik van een child theme is veruit de veiligste manier …
De WordPress Customizer is een tool waarmee je je website kunt aanpassen. De focus ligt vooral op het uiterlijk van je website. Afhankelijk van het theme dat je gebruikt vind je in de Customizer allerlei instellingen voor hoe je website er uit ziet. Daarnaast kun je de Customizer ook gebruiken om je eigen “custom” CSS …
Een blog (of weblog) is (vaak) een website (of pagina op een website) met (blog)artikelen. Meestal staan deze in chronologische volgorde onder elkaar. Bloggen begon ooit als een manier om persoonlijk je verhalen kwijt te kunnen. Inmiddels wordt bloggen ook door veel bedrijven en professionals omarmd en zijn er zelfs genoeg voorbeelden van blogs waaruit …
In WordPress heb je standaard “Pagina’s” en “Berichten”. Berichten zijn zogeheten “blog”-berichten, maar kunnen ook gebruikt worden als nieuwsberichten; het komt op hetzelfde neer.
Autosave is een functie in WordPress die berichten en pagina’s automatisch opslaat wanneer je ze aan het bewerken bent. Zo gaat je werk niet verloren wanneer je bijvoorbeeld je internetverbinding verliest. Sinds WordPress 3.6 zit autosave standaard in WordPress ingebouwd.
Automattic is het bedrijf achter WordPress. Het werd opgericht in augustus 2005 en staat vooral bekend om WordPress.com en WordPress.org. Automattic is een woordspeling met de naam van de oprichter van Automattic; Matt Mullenweg. Mullenweg is ook de man die WordPress ooit begon (samen met Mike Little).
De auteur is in WordPress de gebruiker die een bericht of pagina heeft gemaakt. Wanneer je een nieuw bericht of een nieuwe pagina aanmaakt, ben jij automatisch de auteur van dit bericht of deze pagina.
De plugin Akismet is bedoeld om SPAM te bestrijden. Als je geen SPAM-plugin gebruikt en je reacties toestaat op je blog, dan zul je overspoeld worden met SPAM-reacties. Akismet is in principe gratis voor persoonlijke blogs en websites. Maar heb je een commerciële website, dan moet je gaan betalen voor Akismet (vanaf €5 per maand).
Wat is een Content Management Systeem? Een Content Management Systeem (CMS) is een systeem dat wordt gebruikt om de inhoud (content) van een website te beheren. Een Content Management Systeem beschikt over een controlepaneel waar iemand de website kan beheren en aanpassen naar wens, zonder kennis nodig te hebben van Hypertext Markup Language (HTML), Cascading …
Wat is het WordPress Content Management Systeem? Lees verder »
Een widget is een plugin die je kunt verslepen naar de zijbalk van jouw website. Een plugin is een script dat je kunt downloaden, welke bestaande functionaliteiten verbetert of nieuwe functionaliteiten toevoegt. Een plugin kan zowel van toepassing zijn op de front end (voorkant) als de back end (achterkant) van jouw WordPress website, waar een …
Wat is het verschil tussen een WordPress widget en plugin? Lees verder »
Er wordt continu gewerkt aan WordPress plugins om bugs eruit te halen en om ze steeds beter en veiliger te maken. Het is daarom van belang om te zorgen dat je WordPress plugins altijd up to date zijn, maar neem wel voorzorgsmaatregelen. Als er een update beschikbaar is voor één van je actieve plugins, zal …
Een gratis plugin installeren Log in op je WordPress admin en ga naar naar Plugins > Nieuwe plugin. Voer bij Zoeken de naam van de gewenste plugin in of een beschrijvende zoekterm. Heb je de gewenste plugin gevonden, dan klik je op Nu Installeren. De rest van de stappen wijst zich vanzelf. Zodra je installatie …
Een WordPress theme zorgt voor alle zichtbare (frontend) styling van je WordPress website. Het zorgt voor de algehele styling van de website, van de styling van het lettertype en de kleuren. Tevens bevat een theme templates voor verschillende pagina typen en vaak ook nog ingebouwde functionaliteit.
Een WordPress widget is een soort module opgebouwd uit PHP, HTML en CSS code met functionaliteit die je in de zijbalk van je WordPress website kunt plaatsen. WordPress levert standaard enkele widgets.
Een WordPress plugin verzorgt extra functionaliteit boven op de standaard WordPress functionaliteit en de functionaliteit die in het theme meegeleverd wordt. Op de website van WordPress kun je verschillende plugins vinden. Verder zijn er commerciële partijen die gratis en betaalde plugins aanbieden.
WooCommerce is de webshop plugin van WordPress. Met WooCommerce kun je jouw WordPress website eenvoudig omtoveren in een webshop.
Tags lijken erg op categorieën maar worden net even anders gebruikt. Een tag geeft informatie over een specifiek gedeelte van een artikel. Het kan dus voorkomen dat een artikel meerdere tags heeft terwijl je een bericht ook in meerdere categorieën kunt plaatsen maar dit praktisch gezien niet wenselijk is.
Dit is ongewenste reclame en kan in je mail komen maar ook als commentaar op je WordPress website.
Een shortcode is een kleine stukje code dat verwijst naar een grotere functie. Het is een mooie manier om extra functionaleit aan gebruikers aan te bieden. In plaats van regels code in een bericht of pagina op te nemen kun je nu volstaan met een shortcode. Het voorkomt fouten en maakt het makkelijker om functionaliteit …
Software waarmee mensen op de hoogte blijven van veranderingen op je website. Mensen kunnen zich abonneren op je RSS feed en krijgen de samenvattingen als er iets is toegevoegd.
PHP is een populaire open source serverside scripttaal. Met de scripttaal kunnen bewerkingen uitgevoerd worden. Bijvoorbeeld het ophalen van data en het tonen daarvan. Met PHP kun je dynamische websites maken. PHP wordt vaak in combinatie met een MySQL database gebruikt. WordPress is geschreven in PHP.
DIt staat voor permanente links. Met de permalinks kun je bepalen hoe de URL van de pagina er uit komt te zien. Standaard heeft WordPress URL’s in de vorm van www.websitenaam.nl/?p=nnnn (waarbij nnnn voor het berichtnummer staat). Voor SEO en voor je bezoekers is dit niet handig en daarom kun je er via de optie …
MySQL is een open source management systeem voor relationele databases. MySQL wordt vaak gebruikt voor internet toepassingen in combinatie met de scripttaal PHP. De database van WordPress is gebouwd in MySQL.
HTML staat voor Hyper Text Markup Language. Het is dus een opmaak taal. Met HTML kun je verschillende elementen op een pagina plaatsen en zo een pagina opbouwen. Elk element heeft zijn eigen betekenis, bijvoorbeeld een HTML element voor een paragraaf, een afbeelding of voor een opsomming. De HTML elementen kunnen gestyled worden met CSS.
Dit is de bovenkant van je website. Per theme kan deze er anders uit zien maar gebruikelijk is om hier je logo en je menu in te plaatsen.
Dit is een korte samenvatting van je blogbericht.
Cascading Style Sheets (CSS) is code waarmee je het uiterlijk van een webpagina bepaalt. Een webpagina bestaat uit HTML elementen die op een pagina geplaatst worden. De HTML elementen zeggen nog niks qua uiterlijk. Je kunt bijvoorbeeld een stukje tekst op een webpagina plaatsen maar dan weet je nog niet hoe groot het lettertype is, …
Categorieën zijn een manier om WordPress berichten te verzamelen. Berichten met min of meer hetzelfde onderwerp worden in één categorie geplaatst wat het voor de lezer makkelijker maakt om berichten terug te vinden.
Bij WordPress kunnen afbeeldingen worden gekoppeld aan een pagina of bericht. Er zijn twee manieren om een afbeelding/media bestand te uploaden naar een WordPress website: Via de Media bibliotheek Vanaf de bericht/pagina bewerken pagina. Media bestand uploaden via de media bibliotheek Om een bestand te uploaden via de media bibliotheek wordt in het menu de …
Stap 1: Een nieuwe pagina toevoegen Navigeer in het linker (hoofd)menu naar pagina’s en klik op pagina toevoegen. Stap 2: Het toevoegen van een pagina titel Dit is verreweg de meest eenvoudige stap. Wanneer jij namelijk een nieuwe pagina aanmaakt, zie je direct dat bovenaan een titel ingevuld moet worden. Nu je weet waar je …
Hoe maak je een nieuwe pagina aan in WordPress? Lees verder »
WordPress is niet voor niets het populairste content management systeem ter wereld; vergeleken met andere systemen heeft WordPress verschillende voordelen. WordPress is gebruiksvriendelijk Zonder enige technische voorkennis kun je jouw eigen website maken én onderhouden. Je hoeft geen ervaring te hebben met het wijzigen van teksten, het invoegen van afbeeldingen, of het toevoegen van webpagina’s: …
WordPress is wereldwijd het populairste content management systeem (CMS) waarmee je heel eenvoudig een website kunt bouwen. Meer dan 75% van de websites met een content management systeem draait op WordPress. Of je nu een blog, een informatieve website of een webshop wilt maken; met WordPress is het allemaal mogelijk. Zelfs grote bedrijven zoals CNN …
Een WordPress Widget is een klein gedeelte met een specifieke functie. Widgets kunnen worden toegevoegd aan de zijbalk, ook wel bekend als een widget ready gedeelte op je WordPress website. Widgets kunnen eenvoudig worden versleept naar het gewenste gedeelte op de website. De beschikbare lijst met widgets kun je vinden door naar Weergave > Widgets …
WordPress plugins zijn kleine stukjes software die de functionaliteit van je WordPress site verder uitbreiden. Omdat elke WordPress gebruiker andere behoeftes en wensen heeft, zijn deze functionaliteiten niet in de kern van WordPress inbegrepen. De meeste WordPress gebruikers hebben weinig of zelfs geen plugins nodig, anderen maken er veelvuldig gebruik van. Er is werkelijk overal …
A Admin Akismet Auteur Automattic Autosave B Back end Berichten Blog C Categorieën CSS Customizer Child thema Content Management Systeem (CMS) D Database Dashboard Domeinnaam E Editor Excerpt F Footer Front end G Gebruikers Google Analytics Gravatar Gutenberg H Header HTML Hosting I J K L Links Let’s Encrypt M MySQL Media …